Mreža “Volontiram!”

Kao odgovor na sve veće potrebe i zahtjeve u procesima promocije i razvoja volontiranja u Bosni i Hercegovini, OK C od 2005. godine podržava razvoj volonterske infrastrukture. Od te godine, pa do danas, OKC je pružio podršku osnivanju i radu lokalnim volonterskim servisima u Bosni i Hercegovini. Ttrenutno u našoj zemlji ppostoji ukupno 25 lokalnih volonterskih servisa, a informaciju gdje se oni nalaze i njihove kontakte možete pronaći u sekciji Kontakt.

Sa željom da ove infrastrukture ozbiljnije rade na promociji i razvoju volontiranja u BiH, početkom 2009. godine, a na inicijativu OK C-a, uspostavljena je neformalna Mreža lokalnih volonterskih servisa u Bosni i Hercegovini pod nazivom “Volontiram!”.

Tokom procesa formiranja ove mreže, predstavnici svih lokalnih volonterskih servisa su definisali viziju, misiju i strateške ciljeve.

Vizija mreže “Volontiram!” je: Humano i ravnopravno demokratsko društvo koje aktivno uključuje građane u društvene procese.

Misija mreže “Volontiram!” je: neformalna mreža lokalnih volonterskih servisa Bosne i Hercegovine, koja kroz aktivnosti promocije i razvoja volonterizma doprinosi izgradnji društvenih kapaciteta kao uslov za poboljšanje kvaliteta života i razvoja zajednice u cjelini.

Strateški ciljevi Mreže “Volontiram!”:

  1. Uspostavljen i primjenjen pravni okvir volontiranja u BiH;
  2. Volontiranje prepoznato i prihvaćeno kao pozitivna društvena vrijednost;
  3. Uspostavljen jedinstven sistem volonterskog menadžmenta u BiH;
  4. Jaka mreža Volontiram! koju čine održivi lokalni volonterski servisi u BiH;
  5. Mreža Volontiram! prepoznata kao centar za informisanje, razmjenu iskustava i znanja i razvoj inovativnih metodologija na polju volontiranja na državnom i međunarodnom nivou.

Za više informacija o mogućnosti da vaša organizacija/institucija postane lokalni volonterski servis molimo Vas da kontaktirate Omladinski komunikativni centar.